Tăriceanu: Este timpul unei evoluții în consolidarea unor legături economice dintre Africa și Europa

Tăriceanu: Este timpul unei evoluții în consolidarea unor legături economice dintre Africa și Europa
Publicat: 18/03/2019, 13:28
Actualizat: 25/03/2019, 20:00

„Suntem cu toții de acord că originile conflictelor sunt adânc înrădăcinate în subdezvoltarea economică. Cu o populație în continuă creștere, țările africane își dedică eforturile pentru garantarea accesului universal la educație, oferirea de oportunități tinerei generații, investițiilor responsabile și creșterii durabile a economiei. Avem convingerea că este timpul unei evoluții a politicilor de asistență pentru dezvoltare spre consolidarea unor legături economice sustenabile între Europa și Africa, de pe poziții de egalitate. Observăm că această schimbare a avut deja loc în relațiile dintre statele africane și alte economii de primă mărime, iar Uniunea Europeană trebuie să identifice căile prin care să nu rămână în urmă față de acestea în timp ce conservă legătura comerțului și investițiilor cu imperativele respectării mediului, democrației și drepturilor omului. Eficiența acestor politici trebuie maximizată ca răspuns corespunzător la cerințele și aspirațiile legitime ale popoarelor Africii”, a susținut Călin Popescu Tăriceanu, la ședința plenară de deschidere a celei de-a 37-a sesiuni a Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific – Uniunea Europeană (ACP-UE) – luni, 18 martie 2019.

El a afirmat că România sprijină dinamizarea relațiilor cu țările din Africa, Caraibe și Pacific.

„Relansarea relațiilor cu statele insulare din Pacific este un capitol al eforturilor României de a dezvolta dialogul internațional și cooperarea în spiritul Agendei de Dezvoltare ONU 2030. Pentru a cunoaște mai îndeaproape așteptările față de UE și România, am considerat că este oportun să ne focalizăm atenția asupra acestei regiuni îndepărtate care a suscitat interes ca urmare a dezvoltării unor noi dinamici, precum și a percepției legate de redistribuirea raporturilor de forță.(…) Parlamentul României, sprijină fără nicio rezervă toate demersurile guvernamentale, pe care le-am menționat, de dinamizare a relațiilor cu țările din Africa, Caraibe și Pacific pe care le reprezentați. Și pe viitor, suntem gata de a le sprijini și complementa cu o componentă de diplomație parlamentară cuprinzătoare care să vizeze dezvoltarea relațiilor noastre tradiționale cu Africa, interacțiunea activă cu statele insulare din Pacific și avansarea relației dintre România și Caraibe”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a susținut, de asemenea, că Președinția României la Consiliul UE urmărește promovarea noii alianțe cu Africa.

„Senatul României este onorat să fie gazda celei de-a 37-a sesiuni a Adunării Parlamentare Paritare ACP-UE, sub auspiciile dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene. În cursul exercitării acestui mandat european, urmărim menținerea unității și consolidarea coeziunii în UE, precum și continuarea întăririi rolului său global. De aceea, acordăm o atenție specială promovării „noii alianțe cu Africa”, înțelegerii aprofundate a regiunii Caraibe ca întreg, întăririi relațiilor bilaterale cu statele insulare din Pacific și îndeplinirii rolului de facilitator imparțial în relațiile dintre UE și blocul ACP, în concordanță cu unul dintre principiile consacrate ale politicii externe românești: încrederea în multilateralism și în instituțiile sale”, a conchis Tăriceanu.

Acesta a reiterat că viitorul relațiilor Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific – Uniunea Europeană (ACP-UE) după 2020 e o temă importantă pe agenda europeană.

„Viitorul relațiilor ACP-UE după 2020 este o temă importantă pe agenda europeană, ceea ce conferă Acordului Post-Cotonou statutul de dosar principal pentru Consiliul UE. Președinția română este hotărâtă să continue munca predecesorilor săi prin îndeplinirea rolului de observator în cursul negocierilor cu ACP. În opinia noastră, dezvoltarea de viitor a cadrului de cooperare trebuie fundamentată în Agenda de Dezvoltare 2030 și, totodată, să-i fie asigurată adaptarea la noile provocări și oportunități caracteristice unui context global în permanentă schimbare. Ne bucurăm să constatăm că părțile împărtășesc ambiția de a determina prin relația ACP-UE facilitarea de poziții comune în forurile internaționale și construirea de alianțe când este posibil. Așa cum ne spune un cunoscut proverb african: „Cine vrea să ajungă repede, să meargă singur. Cine vrea să ajungă departe, să meargă împreună cu alții”. Doar prin efortul de a lucra împreună și prin asumarea unui parteneriat cu avantaje reciproce vom reuși să implementăm obiectivele de dezvoltare globală, în folosul întăririi păcii mondiale și prosperității, prin ghidarea întregii lumi pe calea sustenabilității și rezilienței, cale pe care nimeni nu este lăsat în urma”, a mai susținut liderul ALDE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Cutremur în această dimineață în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Statul îi ia casa lui Klaus Iohannis. Ce lovitură i se pregătește președintelui României
Ardei și dulci, și acrișori. Rețeta care trece peste prejudecățile din bucătărie  
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
Horoscop zilnic, 5 noiembrie 2024: Fecioarele dau dovadă de luciditate extremă și vor acționa cu...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol